7 Nisan 2020 Salı


Geçmişten Geleceğe 
KAYSERİ MUTFAĞI

Yunus Emre AKKOR

Editör: Ramazan ÇAKMAKCI

Yayıncı: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları

Yayın Tarihi: Ekim 2019

ISBN 978–605–9117–37–1

Kayseri Mutfağı kitabımız yemek kitaplarının dünyadaki en prestijli yarışması olan Gourmand Cook Book Awards'ta yerel mutfaklar kategorisinde 2020 Best in the World (2020 Dünyanın En İyisi) Seçildi.

Bu Ödül Yazar, Editör ve Yayıncıya ayrı ayrı veriliyor. 

Bu kitaptan önce editörü olduğum Ömür Akkor'a ait "1236 Selçuklu Mutfağı" isimli kitap Gorumad Cook Book Awards'ta 2012 Best in the World (2012 Dünyanın En İyisi) seçilmişti.

Böylece bu kazandığım ikinci Best in the World (Dünyanın En İyisi) ödülü olmuş oldu.

Bu itibarla bana "Dünyanın En İyi Yemek Kitapları Editörü" olma imkanını yaratan değerli yazarlarımıza da teşekkür ediyorum.

2020 Dünyanın En İyisi olan "Kayseri Mutfağı" kitabına online ve ücretsiz olarak ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.

Kitap ve ödülümüz hakkında Milliyet Gazetesinde yayınlanan haber için aşağıdaki linke tıklayınız.

Kayseri Mutfağı kitabına yazdığım Editör yazım aşağıdadır.

Keyifli okumalarınız ve lezzetli yemekleriniz olsun...

EDİTÖRDEN

Bu kitap Türk mutfağında özgün bir yeri olan Kayseri mutfağını tanıtmak ve gelecek kuşaklara tarihsel arka planıyla aktarmak amacıyla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç‘ın himayelerinde uluslararası ödüllü Şef Yunus Emre Akkor tarafından hazırlanmıştır.

Kayseri mutfağını özgün kılan ve farklılaştıran öğeler öne çıkarılarak Kayseri yemeklerinin Türk mutfağına olan katkısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. 

Yemek insanların yaşamını sürdürmesi için gerekli en temel ihtiyaçlardan birisidir. İnsanların yemek kültürünü ve yeme alışkanlıklarını belirleyen unsurların başında coğrafya, iklim ve tarım gelmektedir. Toplumsal kültüre etki eden göçler, kentleşme ve teknolojideki gelişmeler de yemek kültürünü etkileyen önemli unsurlardır. 

Binlerce yıl geçmişe dayanan tarihi ile Kayseri, bizlere dünyanın en eski yemeklerinin izlerini günümüz yemeklerinde gözlemleme imkân veren önemli bir mutfağa sahiptir. 

Kayseri tarih boyunca ticaretin ve ulaşımın en önemli merkezlerinden biri olmuş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 

Elinizde bulunan bu kitapta Kayseri yemeklerinin özgün tariflerine yer verildiği gibi yemeklere ilişkin önemli tarihsel ve kültürel bilgiler de yer almaktadır. Böylece okurun yemek yaparken yemek hakkında bilgiler edinmesi sağlanmış ve kitabın her kesimden okura bilgi aktarması hedeflenmiştir. 

Anadolu’nun ilk gıda ticaret merkezinin Kayseri, Kültepe’de kurulması ve bu bölgenin M.Ö. 4000’li yıllardan bugüne, aktif bir ticaret merkezi olarak varlığını kesintisiz sürdürmesi Kayseri’nin dünya ticaret ve mutfak tarihi açısından büyük önem taşıdığını göstermektedir. 

Kayseri’deki ticari devamlılığın benzerinin yemeklerde de sürdüğünü düşünmememiz için hiçbir neden yoktur. Kayseri’ye tarih boyunca birçok medeniyet hakim olmuştur. Kayseri mutfağı dünya mutfak tarihi içerisindeki özgün konumu ve coğrafyasının sunduğu yiyecekler ile kendisine hakim olan her medeniyetin mutfağında çok büyük bir etki bırakmıştır. 

Kayseri’de yaklaşık 1000 yıllık kesintisiz Türk egemenliği devam ettiğinden günümüz Kayseri mutfağının Türk mutfağını oluşturan ana unsurlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kitabımızda Hititlere kadar uzanan bir mutfak kültürünün izlerinin günümüz Kayseri yemeklerinde ve bu bağlamda Türk mutfağında yaşamaya devam ettiğini ortaya koymaya gayret ettik. 

Türk mutfağının tarihsel derinliğe sahip evrensel bir mutfak olma özelliğinin Kayseri mutfağı bağlamında ele alınması halinde önemli bir farkındalık sağlanmış olacaktır. 

Elbette kitabımız asıl olarak bir yemek tarifleri kitabıdır ve akademik bir yayın değildir. 

Ancak yemekle ve mutfakla yakın ilgili olan bizlerin okumalarımız, görüşmelerimiz ve araştırmalarımızdan elde ettiğimiz bilgilerin ve olgular arasında kurduğumuz bağlantıların bizlerde bıraktığı etkinin siz okurlarda da oluşması en büyük dileğimizdir. Tarih ve lezzetin iç içe olduğu bu çalışmamızın Kayseri ve Türk mutfağı araştırmacılarına farklı bir bakış açısı sağlamasını ümit etmekteyiz. 

Saygılarımızla... 

RAMAZAN ÇAKMAKCI 

EDİTÖR