30 Aralık 2015 Çarşamba

Dolma


Dolma
Eski Türkçe dolu olmak, doymak anlamına gelen dolmak fiilinden.
İçi doldurulabilecek herşeyden dolma yapılmış. Balık, tavuk, sakatat, kuzu, sebze, meyve gibi.
Dolma bir yemek çeşidi. Yemek doldurulan malzemesine göre isim alıyor. Patlıcan dolması, kaburga dolması gibi. Sarma da aslında bir dolma çeşidi. Osmanlıda dolmacı denen aşçılar olduğu gibi sadece dolma satan dolmacı dükkanları bile varmış. Dolma Türk yemeği. Diğer dillerde ve yapıldığı diğer ülkelerde dolma ismi ile ifade ediliyor. Türkler ayrıca sebzeleri kuruturlar ve bunlardan da dolma yaparlar. Buna da kuru dolma deniyor. Yine malzemesine göre isim alıyor. Kuru biber dolması gibi. Kabak dolması ise en yaygın olan tür. Öyle ki yemek ismi sebzelerin ismine etki etmiş dolma yapılan kabağa dolma kabağı denmiş. Bazı biberlere dolmalık biber de deniyor. Kabak oymak için geliştirilmiş dolma bıçağı isimli özel bir bıçak bile var.

29 Aralık 2015 Salı

Top kek yada cupcake


Orjinal ismi cupcake olan bu keke top kek de deniyor. İngilizce cup kupa veya fincan anlamına geliyor. Kupa ise İtalyanca büyük kadeh anlamına gelen coppa dan dilimize geçme. Fincan ise Arapça aynı kelimeden dilimize geçmiş..Arapçada ise kase, tas anlamına geliyor. 
Kek ise İngilizce hamur pastası anlamına gelen cake den dilimize geçme. Pasta ise İtalyanca bulamaç, hamur demek olan pasta kelimesinden dilimize geçme.
Tek kişilik kek olması nedeniyle partilerin vazgeçilmezi. Fotodaki kekler kız çocuklarına özel hazırlanmış.


Polonya Pastası


Polonya pastalarını İstanbul, Polonezköy'de yiyebilirsiniz. Polonezköy'ü ziyaret etmek Polonya ile Osmanlı arasında gelişen tarihi dostluk bağlarını anlamak ve yakından tanımak için güzel bir fırsat. İstanbul'da Arnavutköy nasıl ki Arnavutlar için bir yerleşim yeri olmuş ise, Polenezköy de aynı şekilde Polonyalılar için bir yerleşim yeri olmuş. 
Osmanlının Polonyanın bağımsızlığına katkısı ve Rus vs işgalini hiçbir şekilde tanımaması ve Cumhurlyetin ikinci cihan harbinde Alman işgalinde de bu tavrı devam ettirmesi takdire şayan. Polonyalıları ve pastalarını çok sevdik :)

Yufka


Yufka
Bizim erişte dediğimiz yemeğe Arnavutlar yufka diyor...

Kilistava


Kilis şehrinin ünlü yemeği. 
Kilis geçmişte Halep'e bağlı iken Halep kaybedilince Gaziantep'e bağlanmış.
Gaziantep'in ilçesi iken ondan ayrılmış ve ayrı bir şehir olmuş. Gaziantep mutfağı ile Halep mutfağının kesişme noktasında olan Kilis mutfağında Halep mutfağı daha etkin ise de Kilis'in kendine has özel bir mutfağı var.