30 Aralık 2015 Çarşamba

Dolma


Dolma
Eski Türkçe dolu olmak, doymak anlamına gelen dolmak fiilinden.
İçi doldurulabilecek herşeyden dolma yapılmış. Balık, tavuk, sakatat, kuzu, sebze, meyve gibi.
Dolma bir yemek çeşidi. Yemek doldurulan malzemesine göre isim alıyor. Patlıcan dolması, kaburga dolması gibi. Sarma da aslında bir dolma çeşidi. Osmanlıda dolmacı denen aşçılar olduğu gibi sadece dolma satan dolmacı dükkanları bile varmış. Dolma Türk yemeği. Diğer dillerde ve yapıldığı diğer ülkelerde dolma ismi ile ifade ediliyor. Türkler ayrıca sebzeleri kuruturlar ve bunlardan da dolma yaparlar. Buna da kuru dolma deniyor. Yine malzemesine göre isim alıyor. Kuru biber dolması gibi. Kabak dolması ise en yaygın olan tür. Öyle ki yemek ismi sebzelerin ismine etki etmiş dolma yapılan kabağa dolma kabağı denmiş. Bazı biberlere dolmalık biber de deniyor. Kabak oymak için geliştirilmiş dolma bıçağı isimli özel bir bıçak bile var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder