23 Mayıs 2016 Pazartesi

Pişi


Pişi Türkiye'nin bir çok yöresinde yapılıyor ve çoğu kişi sadece kendi yöresine ait bir yiyecek diye biliyor. 
Pişi Orta Asya Türk, İdil-Ural ve Moğol mutfaklarına ait.
Tacikler hamuru süzgeçe bastırıp pişiye desen verirken Orta Asya ülkelerinde çorbayla da yeniyor.
Çok farklı isimlerle anılsa da genel ismi pişi.
Pişi Türkçe bir kelime ve pişmek fiiliyle ilgili.
Pişmek Eski Türkçedeki biş kelimesine dayandığından pişiye bir çok yörede bişi deniyor.
Çoğunlukla yuvarlak şekilde yapılsa da üçgen veya eşkenar dörtgene de rastlanıyor.
Genelde yaz mevsiminde kahvaltıda çayla peynirle yeniyor.
Akşamüstü çaylarında iyi gidiyor.
Arefe günlerinde, ölülerin yedisinde, kırkında ve seneyi devriyesinde yapılıyor.
Sıcak ve tazesi makbul ise de beklemişi bile insana lezzetli geliyor.
Zira insanın damak tadı ve lezzet hafızası çocukluğunda oluşuyor ve dünyanın en lezzetli yiyecekleri hep anne yemekleri oluyor.
Pişi yapımı kolay ve ucuz bir yiyecek.
Çocukluğumuzda annelerimiz bu nedenle bolca yedirdiğinden orta yaşlıların çoğu için pişi anne kahvaltısı ve çocukluk anıları demek.
Her ne kadar Nazan Öncel bir şarkısında;
... Misafir ol gel bana 
Börekler açarım sana
Param pulum yok ama
Kalbim vuruktur sana ...
dese de çocukluğunda bol pişi yemiş birisinin kendisini daha çok sevmesini isteyenlerin bana göre böreği değil de pişiyi tercih etmeleri daha doğru bir yol olarak gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder