7 Ekim 2015 Çarşamba

Pide


Pide Yunanca yassı hamur ekmeği anlamındaki pita kelimesinden dilimize geçme. Osmanlı kayıtlarında pite diye yazıyor.

Pide ekmek olarak yenildiği gibi köfte, kebap veya dönerin altına doğranarak da konuyor. Bu pidenin yaygın ismi tırnak pide. Ramazan ayında yapılan türüne ise Ramazan pidesi deniyor. İçine döner konulan tombik ekmek pide döner diye satılıyor.

Fotoğraftaki pide ise ekmek değil yemek. Yemek olan pideye içli pide de deniyor. Genelde içine konulan malzemeye ve yapıldığı yöreye göre isim alıyor. Yumurtalı kıymalı pide, Karadeniz pidesi gibi. 
Balkan ülkelerinin çoğunda pita böreği ifade ediyor. 

Yunanlılar pitayı içine et vb. koyarak yiyor. 
Türkiye'de gözleme, bazlama, sıkma, lahmacun vb. yufka, lavaş veya hamurla bir çok yiyecek yapılıyor. Ancak pidenin tadı bir başka oluyor. 

Pideye en yakın yabancı yiyecekler Gürcülerin haçapurisi ile İtalyanların pizzası gibi gözüküyor.

Türkiye'de bir çok yerde pide yapılıyor. Ancak en yaygın ve meşhuru Karadeniz pideleri oluyor. Pideye yukarıdan bakıldığında şekli Karadeniz takalarını andırıyor. Pidecinin pidesi onun ekmek teknesi oluyor.

Pide fotoğrafı sevgili dostum Azer Sönmez gönderdi. Kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder