9 Ekim 2015 Cuma

Somon



Somon balığı hem tuzlu hem de tatlı suda yaşayan bir balık. Somon bizdeki alabalıkla kardeş. Alabalık göl alası, nehir alası ve deniz alası olarak üç tip sayılabilir. Somon şimdilerde Norveç'ten geliyorsa da Osmanlı zamanında İstanbul'a Makedonya'daki Ohri gölünden gelirdi. Ohri'ye şimdi de gitseniz size alabalığını yemeden dönmeyin derler. Vel hasılı bizim öz somonumuz alabalıktır. Sanayi devrimi ile atıklar derelere verilince dünya üzerinde bir çok somon ve alabalık türleri yok oldu. Bu nedenle günümüzde Norveç'in soğuk denizlerinde kurulu çiftliklerde yetiştirilen somonları yiyoruz. Sırf bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde artık doğal bir alabalık veya somon bulup yemek çok büyük bir şans. Sırf bu nedenle dahi Ohri'ye gitmek lazım...
Fotoğraftaki somon bildiğiniz somon :) Fırında tuz, karabiber ve zeytinyağında pişmiş hali...
Üzerindeki sos, sarımsak, zeytinyağı, tuz, karabiber, salatalık, nane, maydanoz, dereotu, roka vs yeşilliğin hep birlikte rondolanmış hali... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder