3 Ekim 2015 Cumartesi

Sosis


Sosis, Fransızca "saucisse" kelimesinin okunuşundan dilimize geçme. Latincesi "selcitae" muhafaza altında tuzlu et anlamına geliyor.

Bizde genellikle dana eti ile yapılıyor. Tavuk ve hindi etinden sosisler de bulunuyor.

Sosisin içeriğine hayvanın eti dışında başka kısımları konuluyor olsa da bence asıl problem imalatında nitrat ve monosodyum glukomat vb kimyasal katkı maddelerinin kullanılmasında. 

Bu maddeler özellikle çocuklarda ve kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına açıyor. Bu nedenle organik olmayan sosisleri fazla tüketmemek ve çocuklara ise hiç yedirmemek gerekiyor.

Sosis çok eski zamanlardan beri üretiliyorsa da bugünkü sosise benzeyen sosisler Roma İmparatorluğu zamanından beri var.

Almanya'nın Frankfurt şehrinde üretilmiş olduğundan ismini bu şehirden alan frankfurter sosisi dünyanın en çok tüketilen sosis tipi.

Bizde sosisli denilen sandviçin ismi  İngilizce'de "hot dog". Almanya'da Dakhund isimli avcı bir köpek cinsi var. Almanca dak porsuk, hund ise köpek demek. Bu köpeğe porsuk avladığı için bu isim verilmiş. Köpeğe şeklinden dolayı sosis de deniyor. 

Frankfurtta sosis üreticisi bir Alman dakhund köpeğinin şeklinden dolayı ürettiği sosisine dakhund ismini koyuyor. 
Dakhund kelimesinin İngilizcesi dachshund. 

Bu tip sosis, göçmen Almanlarca Newyork'da dachshund ismi ile satılmaya başlıyor. Sıcak sosis el yakmaması için iki dilim ekmek arasına konularak satılıyor. 

Bu sosis ilk çıktığı zamanlarda Newyork'da çoğunlukla stadlarda satılıyormuş. Almanlar bu sosisi satarken sıcak sosis yani hot dakhund veya hot dachshund diye bağırarak satılıyorlardı. 

Bu kelimenin ilk kısmının Almancasının "dak" ve köpek kelimesinin İngilizcesinin "dog" oluşunu birlikte düşündüğümüzde sıcak sosisin Almanlarca satış sırasında kısaltarak hot dak veya hot dog şeklinde satıldığı büyük ihtimal.

T.A.Dorgan isimli bir karikatürist sosis reklamında dakhund köpeğini çizince hot dog daha bir yaygınlaşıyor.

Velhasılı hot dog sosis köpek etinden yapılma bir sosis değil :)

Sosis dilimizde sosis balon, sosis yaka, köpek ismi olarak sosis  gibi farklı ifadelerde kullanılmaya devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder