4 Ekim 2015 Pazar

Tabule


Tabbouleh isimli bu salataya bizde tabule veya tabbule deniyor. Türkiye'de kısır neyse, levant bölgesinde tabule o.

Levant ile kastedilenin ne olduğunu kelimenin İtalyanca, İspanyolca, Fransızca vb batı dillerindeki anlamına bakarak söylersek levant, güneşin yükseldiği yer yani doğu demek. 

Batı için doğu yani levant, doğu akdenize kıyısı olan tüm ülkeleri kapsıyorsa da tabuleyi esas alarak levant ülkelerini sayarsak Lübnan, Ürdün ve Suriye deriz.

Ama tabule için bir ülke söylemek durumunda isek o ülke Lübnan olur.

Tabule çok pratik bir salata. Temelini domates, maydanoz, nane, ince bulgur, beyaz soğan, zeytinyağı, limon suyu ve tuz oluşturuyor. 

Bunlara ek olarak nar tanesi, nar ekşisi, kırmızı acı biber, jalapeno, sumak, yeni bahar, kimyon, sarımsak, turşu, ekşi elma, dereotu, karabiber, zahter, yeşil soğan vb eklenmiş tarifleri yapılıyor.

Kısırda bulgur ana malzeme iken tabulede ana malzeme yeşillikler olup ince bulgur az kullanılıyor. Kısırda salça varken tabulede bulunmuyor.

Geleneksel olarak ekmeğin veya marul, roka, asma yaprağı vb. içine konarak elle yeniyor. Ancak kaşıkla sade yenmesi de güzel oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder