20 Nisan 2016 Çarşamba

Kestane Mantarı Sotesi


Kestane mantarı sotesi
Mantar konusu çok ciddi. Mantar bir konu değil açıkçası.
Bu nedenle bu konuya daha sonra değineceğim.
Konumuz sote.
Sote Fransızca sıçratmak, zıplatmak anlamındaki sauter kelimesinden geliyor.
Sote etmek bir pişirme biçimi. Kızgın tavada ve harlı ateşte altüst ederek kızartmak anlamında.
Kızartma sırasında kelimenin Fransızca anlamına uygun bir işlem yapılıyor.
Soteye yatmak diye yanlış kullanılan bir argo deyim var. Ancak bunun pişirmeyle bir ilgisi yok.
Bunun doğrusu Sotaya yatmak. 
Sota İtalyanca aşağı, alt anlamındaki sotto kelimesinden.
Bizdeki anlamı uygun bir yerde kendini gizlemek. 
İtalyanca anlamından yola çıkarsak aşağıya yatmak yani bir anlamda gizlenmek demek.
Sotaya çekmek, sota yer, gibi farklı kullanımları da var.
Sote etmek ile normal kızartma arasındaki fark; 
sote edilecek ürünlerin normal kızartmaya dayanamayacak türden olması.
Zira sote etmenin temel özelliği az yağ kullanılması.
Mantar, balık, sebze ve tavuk gibi ürünler az yağla alt üst ederek kızartmaya yani sote etmeye uygun ürünler.
Soteniz bol Sotanız az olsun ...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder