20 Eylül 2015 Pazar

Antepfıstıklı Baklava ve Türk Mutfağı Üzerine


Antepfıstıklı Baklava ve Türk Mutfağı Üzerine

Fotodaki baklavayı Gaziantepten hediye olarak göndermişler. Eyvallah deyip kabul ettik tabiki. Fıstık baklavaya ancak bu kadar sığdırılabilir.

Baklava bir Türk tatlısı. Yufka Orhun yazıtlarında ve Divan-ı Lügati Türk'te dahi geçen bir kelime. Kısaca yufkanın tuzlusu börek, tatlısı baklava oluvermiş. 

Baklava Osmanlı sayesinde tüm dünyaya yayılmış ve tanınmış durumda. Osmanlının kapsadığı birçok ülkenin mutfağında bulunuyor. Baklava kelimesi o ülkelerin dillerindeki söylenişine uygun olarak söylenip yazılıyor. Böylece baklava bir çok milletin mutfağının da ürünü oluyor. Bu durum o mutfaklara zenginlik kattığı gibi Türk mutfağını evrensel kılıyor.

Günümüzde Osmanlı mutfağı veya Türk mutfağı yoktur diyen, örneğin baklavayı sadece Antep mutfağı ile sınırlamak isteyen bir anlayış var. Bu anlayış sahipleri örneğin Fransız mutfağını göklere çıkartabilirken Türk mutfağı yoktur, sadece il ve ilçelerin veya bölgelerin mutfağı vardır diyebiliyorlar. Bunu herhalde cahilliklerinden yapmıyorlar. Türk mutfağını sadece bölge, il ve ilçe ile sınırlama çabası yanlış olduğu gibi kötü niyetlidir. 

Baklava Türk mutfağı veya Osmanlı mutfağı ürünüdür demek onu Antep mutfağının dışına çıkarmak demek değildir ki. 

Türkiye, Osmanlı ve Selçuklu, Türk mutfağının da dönemlerini ifade eder. Nasıl ki İngilizlerde Viktorya dönemi yemekleri diye bir kavram varsa. Türklerde de Selçuklu veya Osmanlı yemekleri diye bir kavram olması kadar doğal bir şey yok. 

Bir baklavadan nereye geldik.

Baklavayı gönderen Mehmet Şerif Sağıroğlu arkadaşıma bin teşekkür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder