24 Eylül 2015 Perşembe

Eti Mühürlemek Lezzetini Arttırıyor.



Eti mühürlemek lezzetini arttırıyor.

Mühür dilimize Farsçadan geçen bir kelime damga anlamına geliyor. Damga ise eski Türkçedeki tamğa kelimesine dayanıyor. 
Dağlamak ise hayvan veya insanların sağlık, tedavi ve tanınma amacıyla kızgın demir vb metallerle damgalanması.
Dağlama işleminin sağlık için uygulanması Türklerde M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayanıyor.



İskitlerin savaşta kollarını güçlendirmek için kol, omuz veya bileklerini kızgın demirle dağladıklarını hatta kızlarının  daha iyi ok atmak için bir memesini dağlayarak tek memeli yaşadıklarını Heredot söylüyor.
Ağaçların budanması nasıl ki ağacı o yönde güçlendiriyor. İnsanlar da eskiden kollarını dağlayarak güçlendiriyorlar. Vücudun kendini iyileştirme gücünü kullanıyorlar.
Dövme Eski Türkçedeki dağlama anlamındaki tögün den geliyor.
Erkeklerin kol omuz ve bileklerindeki dövmelerin kişiyi güçlü göstermesi taa buralara dayanıyor.
Hastalık tedavisinde kullanım ise Göktürklere dayanıyor yara veya hastalıklı bölgenin dağlanması ile tedavi sağlanıyor. 
Bu iki uygulama modern tıbbın gelişmesiyle artık uygulanmıyorsa da özellikle büyükbaş hayvanların tanınması için kızgın demirle damgalandığını daha çok Teksas'ta geçen kovboy filimlerinden hatırlanır.
Eti mühürleme demek etin içindeki öz suyun yok olmaması için etin tuzlanması ve önceden kızgın hale getirilmiş olan tavada önlü arkalı kızartılması. Böylece etin iki yüzeyi dağlanmış, damgalanmış yani mühürlenmiş oluyor.
Etin suyu içinde kaldığından lezzetli oluyor.
Ancak etin önceden kesinlikle dövülmemesi gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder