23 Eylül 2015 Çarşamba

Çupranın lezzeti ve Üç Yağlı Çupra Tarifi



Çupranın lezzeti ve Üç Yağlı Çupra Tarifi

Çiftlik çuprası ile deniz çuprası arasında lezzet farkı var mı ?

Çiftlik çupraları sürekli suni yemle besleniyor ve dar alanda fazla hareket edemiyor. Böylece hızlı kilo alıyor. Deniz çuprası ise serbest dolaşıyor doğal besleniyor ama geç kilo alıyor.

Konunun daha net anlaşılması için süreleri yuvarlayarak söylersem.  Çiftlik çuprası suni yemle 1 yılda 1 kilo olurken, deniz çuprası denizde avlanarak 3 yılda 1 kilo oluyor. 
Suni yemle beslenen çiftlik çuprası ile denizde kendi avlanarak beslenen deniz çuprası arasında lezzet farkından ziyade sağlığa fayda açısından büyük fark var.

Aslında çoğu yemekte olduğu gibi balıkta da lezzeti önemli ölçüde yağ belirliyor. Bu nedenle deniz çuprasını yağlanmamışken yerseniz lezzetsiz, çiftlik çuprasını yağlıyken yerseniz lezzetli geliyor.

Yağlı demek kilolu demek. Yarım kilo altındaki çupra her türlü az yağlı oluyor.

Fotodaki ızgarada pişirilmiş çupra küçük yani az yağlı olduğundan çok lezzetli gelmedi.

Peki yağsız çupranın lezzetini nasıl arttırabiliriz ?

Adını benim "Üç Yağlı Çupra" koyduğum pratik bir tarif vereyim :) 

- Çuprayı temizlendikten sonra pişirme kağıdı üzerine alın ve her iki tarafına tuz, toz karabiber ve zeytinyağı dökün. 

- Çupranın içine soyulmuş ve doğranmış bir-iki diş sarımsak, beş altı karabiber tanesi ve bir kaç defne yaprağı koyun. 

- Daha sonra çupranın üzerine bir yemek kaşığı tereyağı koyun. 

-Çupra üzerine biraz daha zeytinyağı dökün. 

- Hazırlanan çuprayı pişirme kağıdı ile  tamamem sarın ve her iki ucunu  bükerek kapatın. 

-  Çuprayı sıcak fırında pişirin. 

- Çuprayı pişirme kağıdı içindeki erimiş sıcak yağ karışımı ile birlikte servis tabağına alın. 

-  Ekmeğinizi erimiş yağ karışımına bandırarak çuprayı afiyetle yiyin. 

Bu tarifteki lezzeti yaratan espiri, çupranın kendi yağı, zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte pişmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder