19 Eylül 2015 Cumartesi

Domates Çorbası ve Umami



Domates Çorbası ve Umami

Likopen en çok domateste bulunuyor. Hatta domatesin Latincesi kısaca lycopersicum. Likopen bir bitki pigmenti. Pigment bitki tarafından üretilen ve soğurma nedeniyle renkli görünen bir madde. Yani domatesin kırmızı rengi likopen. Likopen yüksek ısılarda kaybolmuyor tam tersine daha çok açığa çıkıyor. Zeytinyağı ile birlikte olursa vücuda nüfuz etmesi daha kolay oluyor. Bu nedenle domatesten en çok faydalanma yolu domates salçası veya domates püresi ve zeytinyağı ile pişirilen domates çorbası. 

Likopen güçlü bir antioksidan. Damar sağlığı, tansiyon, kanser, akciğer iltihabı vb bir çok soruna iyi geliyor ve cildi gençleştiriyor. Domates özellikle salça formunda tencere yemeklerimizde çokça kullanılıyor. Domatesi salça, çorba, salata vb şekilde her gün tüketmek sağlıklı bir ömür sürmenin kolay yolu.

Fotoğraf Japonya bayrağı gibi oldu. Japon bayrağındaki kırmızı yuvarlak güneşi ifade ediyor. Hatta Japonya Japoncada güneşin kaynağı demek. 

Domatesteki likopen pigmentinin soğurulma işlemine büyük ihtimalle güneş ışığı neden oluyor. Domates belki de güneşi yememizi sağlıyor.

Japon mutfağında beş tad var bunlar tatlı, ekşi, acı, buruk ve umami. Umami Japoncada hoşa giden / lezzetli tad demek. Bu umami tadıyla ilk tanışmamız anne sütüymüş. Domates en çok umami tadını veren bitkilerden. İtalyanların domates çorbasına parmesan katması ile umami tadı artıyormuş.

Hatta uçaklardaki gürültü tuzlu tatlı algımızı bozuyormuş bu nedenle de umami etkisi için uçaklarda domates suyu ikram edilmeye başlanmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder