20 Eylül 2015 Pazar

Lokum



Lokum

Türk mutfağının dünyada en çok tanınan tatlısı. Lokum Arapça'daki lukma yani bir parça yemek kelimesinden.

İki bisküvi arasına sıkıştırarak yenmesi halinde çocukluk anılarını canlandırıyor. Sünnet sırasında çocukların ağzına tıkılması adetten. 

İngilizcesi Turkish Delight. Anlamı Türk zevki. 18. yüzyılda bir İngiliz gezginin yurtdışına götürmesiyle dünyada tanınmış. İlk defa 1777 yılında kurulan ve Osmanlıdan beri yaşayan en eski Türk markası olan Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından imal edildiği söyleniyor. 



Hacı Bekir ustanın dükkanında şeker lokum satarkenki hali ressam Amadeo Preziosi tarafından tuvale aktarılmış ve bu resim halen Paris'teki Louvre müzesinde sergileniyor.

Amadeo Preziosi 1816 Malta doğumlu bir oryantalist. 1842'de İstanbula taşınıyor ve meslekleri, kıyafetleri, gelenekleri kısaca yaşayışları ile birlikte İstanbul halkını detaylı olarak resmediyor. O tarihlerde fotoğraf makinelerinin yaygın olmadığını ve resim yapan Osmanlıların henüz manzara resmi yaptığı düşünüldüğünde onun her resminin bizler için büyük bir kültür hazinesi olduğu tartışmasız.

Dünyadaki Türk ve Türkiye algısında lokum çok önemli bir yer tutuyor. Lokum pişirme biçimine, şekline ve içindeki malzemeye göre çeşitli isimler alıyor. 

Lokum bayramlarda, düğünlerde, törenlerde ve daha bir çok etkinlikte ikram ediliyor. Lezzetinden dolayı tercih edilmesinden başka çikolata ve baklavaya göre daha uygun fiyatlı olduğundan halkın çok tükettiği bir tatlı. 

Dilimizde "lokum gibi" diye bir deyim var. Hatta et ve balık yemeklerinin bazılarına lokum ismi dahi verilmiş..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder