20 Eylül 2015 Pazar

Kahvaltılık Zahter



Kahvaltılık Zahter

Klasik kahvaltımıza bazı yerel ürünlerin girmesi ile sıkça karşılaşır oldum. Bu fotoğrafı İstanbul Koşuyolunda bir cafede çektim. Cafenin tasarımının yerel dokuya işaret eden hiç bir yönü yok. Gayet modern ve batılı tarzda döşenmiş. Hizmet ve hijyen çok iyi. Ekmekler sıcak ve çay güzel vs.. Kaşar peyniri, yumurta, yeşillik, bal kaymak, zeytin vs her şey var. 

Fotoda ön tarafta küçük bir tabakta biraz zeytinyağı ile biraz kahvaltılık zahter var. 

Zahter üç anlamda kullanılıyor. İlki dağ kekiği diye tabir edilen yeşil bitkinin ve bu bitkinin salamurası ile yapılan salatanın ismi ikincisi bu bitkinin kurusundan demlenen çay. Diğeri de fotoda önde gözüken kahvaltılık toz. Ayrıca zahterin yağı ve suyu da var. 

Bu toz kahvaltılık zahter, zahter denilen bitkinin  kurusuna karpuz çekirdeği, nohut, susam vb 40 çeşit çekirdek, tohum ve baharatların karıştırılması ve bunların ezilerek toz haline getirilmesinden oluşuyor. 

Ekmeğinizi zeytinyağına sonra da toz zahtere bandırıp afiyetle yiyorsunuz. İçinde tohum, baharat ve çekirdekler olduğundan sağlığa çok faydalı. 

Bu zahterin merkezi Kilis. Kilis eskiden Gaziantepin ilçesi idi sonradan il oldu. Kilis Osmanlı zamanında ise Halep iline bağlıydı. Halep kaybedilince Antebe bağlandı. Antep nasıl ki gazi ise Halep de kaybedildiği için şehit. Bu nedenle şehit Halep derlermiş. 

Kilis mutfağı biraz Halep Mutfağının Türkiye'deki temsilcisi konumunda. İşte bu toz kahvaltılık zahter levant denilen doğu akdeniz mutfağının. 

Başa dönersek...
Batı tarzı cafeler bu şekilde menülerine oryantalist dokunuşlarda bulunuyorlar. Bunu da bilinçli ve doğru yapıyorlar. Ne de olsa burası batıdan kalkan orient expresin son durağı İstanbul.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder