25 Eylül 2015 Cuma

Taş Kadayıf



Taş Kadayıf

Kadayıf Türk hamur tatlılarından. Çok çeşidi var. Tel kadayıf, yassı kadayıf, taş kadayıf, künefe, ekmek kadayıfı, burma kadayıf, kadayıf dolması gibi.

Yukarıdaki fotoyu sevgili dostum Murat Özmen Mersin'den gönderdi. Taş kadayıf Mersin, Adana, Antakya bölgesinin meşhur kadayıfı.

Ancak bu kadayıfın asıl özelliği içinde ağız denilen sütün olması. Hatta ağızlı taş kadayıf deniyor.

İneğin doğum yaptıktan sonra verdiği ilk süte ağız deniyor. Ağız bulmak çok kolay olmadığından genelde onun yerine kaymak kullanılıyor. 

Ağız denilen ilk süt vitamin deposu olmasının yanı sıra en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Buzağı bu ilk sütle dayanıklı oluyor. İnsanlar için de anneden emilen ilk süt çok önemli ve uzun süre anne sütü alan çocuklar çok sağlıklı oluyor. 

İçine genelde antepfıstığı ceviz konuyor.
Kadayıfın ismi taş. Genelde kıtır oluşundan bu isim konuldu diye düşünülüyor.

Ama bence ağız sütü ile yapıldığından yiyen taş gibi sağlam olduğundan bu isimle anılıyor :)

Aşağıdaki fotoyu değerli dostum Gökhan Elmaslı Adana'dan gönderdi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder