21 Eylül 2015 Pazartesi

Çupra yada Çipura


Çupra veya Çipura

Her iki isim de aynı balığa ait. Ben çupra diyenlerdenim. 250-300 gr üzerindekilere çupra yada çipura, bu ağırlığın altındakilere lidaki deniyor.
Kılçığı az olduğundan anneler çocukları için genelde çupra tercih ediyor.
Bilinçsiz avlanmadan dolayı denizlerde çok azaldığından çoğunlukla çiftliklerde yetişiyor.
Çupra etçil bir balık. Serbest avlanan deniz çuprası çiftlikte yemle beslenen ve ilaçlanan çupradan daha sağlıklı. Ancak tabi ki kirli denizde yakalanan deniz çuprasının sağlıklı olduğu söylenemez.
Sağlıklı tavuğu paketindeki organik logosundan ayırt edebilirken çuprada böyle bir şansımız yok. Bu yüzden balıkçılarda bitmez bir muhabbettir, deniz mi ? çiftlik mi ? sorusu.
Bazı balıkçılar her ikisi de deniz suyunda yetiştiğinden hareketle deniz diye cevap verebiliyor. Bu gerekçeyle pişkinlikle yalan söylemediklerini dahi ileri sürebiliyorlar. 
Bu nedenle ısrarla yetiştirme mi ? diye sorup ısrarla "yetiştirme" veya "yetiştirme değil" cevabını almaya çalışıyorum.
Böylece balıkçının yalan söylerken bile kendini haklı gören o küçük uyanık zekası ile kendi vicdanını rahatlamasına izin vermemeyi amaçlıyorum. Çok hainim :)
Peki balıkçının yalanını nasıl yakalayabiliriz ? 
Kıyaslamalı bilgilerin bazıları pratikte pek bir işe yaramıyor. Örneğin deniz çuprası çiftlik çuprasından daha parlaktır bilgisini ele alalım. Tezgahta hem deniz hem de çiftlik çuprası olmalı ki kıyaslama yapabilelim. Ancak her zaman böyle bir tezgah bulamayacağımız gibi yalancı balıkçı tezgahında deniz çuprası yazısı altındaki çupralar da zaten çiftlik olduğundan bu bilgiyle sorunu kolayca çözemiyoruz.
Bu nedenle bize pratik bir şeyler lazım; - Deniz çuprasının solungaçlarının üzerinde bir allık yani bir kırmızılık olduğundan eskiler ona alyanak derlermiş. Çiftlik çuprasında ise buradaki renk soluk pembe, sarımtırak, siyah veya belli belirsiz.
- Tezgahtaki balıkların hepsi aynı boyda ise büyük ihtimal çiftlik.
- Deniz çuprası diplerde gezindiğinden karın kısmı düz iken çiftlik çuprasının karın kısmı yuvarlak, şiş.
- Çiftlik çupraları kalabalık ve dar bir alanda yüzdüklerinden kuyrukları ve pulları yıpranmış oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder