27 Eylül 2015 Pazar

Kalburabastı


Kalburabastı tatlısı

Seferihisar Sığacıkta sokakta satış yapan Sevim ablanın tezgahında çektim bu tatlı fotoğrafını.

Klasik hamur tatlılarımızdan olur kendileri
İsmi hamuru kalbura basmaktan geliyormuş.

Kalbur ise tahılları elemek için kullanılan büyük delikli bir çeşit elek. Hamuru kalbur denilen eleğe bastırınca tatlının üzerindeki minik yuvarlak tümsekler oluşuyor.

Türkçede "kalbura çevirmek" diye bir deyim var delik deşik etmek anlamına geliyor. Kalburdaki delikler deyimdekinin tersine tatlıda delikler değil çıkıntılar oluşturmak için kullanılıyor.

Kalbur dediğimiz eleğin yerine pratik olduğu için mutfaktaki metal veya plastik makarna süzgeçleri de kullanılıyor.

Ancak kalbur eleği üretimi neredeyse yok olma aşamasına gelmiş. Bu nedenle evlerimize küçük bir kalbur alsak ve mutfağımızın duvarına assak ne güzel durur. Onun görüntüsü bile mutfağımıza geleneksel ve doğal bir hava verir. 

El emeği ile yapılan ahşap ürünlerin üzerimizde bıraktığı o pozitif duyguyu kaçırmayalım. O kalburu tuttuğumuzda binlerce yıllık bir geleneği geleceğe taşıyan birer elçiyiz. 

Kıymet bilmek, el emeği göznuru, bunlar hep soframızın bereketi ve tatlılarımızın tadı.

Kalburüstü olmak için herzaman paralı olmak gerekmiyor elbette :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder